Allt du behöver veta om hängmattor och hängstolar!

Det finns många bra sätt att hänga upp en hängmatta eller hängstol på. Vilket är bra, eftersom alla inte har två palmer planterade i sin trädgård.

På den här sidan svarar vi på de frågor som vi ofta har fått under de senaste åren och ger några extra användbara tips!

Att välja den perfekta hängmattan

Allt om hängmattor

Allt om hängmattor

Att hänga upp en hängmatta

Hängmatteställningar

Att välja den perfekta hängstolen

Allt om hängstolar

Betalning

Att hänga upp en hängstol

Hängstolsställningar

Upphängningsalternativ för hängmattor


Allt om hängmattor

Allt om hängmattor

Med eller utan spridarstänger?

Även om hängmattor ursprungligen inte hade spridarstänger blir hängmattor med spridarstänger mer och mer populära. Båda typerna av hängmattor har sina fördelar.

Du kan ligga rakt i en hängmatta med spridarstänger så att du tar upp mindre plats när du använder den. Men när du inte använder din hängmatta tar en version med spridarstänger upp mer plats än en utan spridarstänger.

En hängmatta med spridarstänger är i allmänhet lite mer ostadig än en utan. Så det kan vara lättare att falla ut. Det beror på att du ligger på hängmattan mer än du ligger i den. I de välkända hängmattefilmerna på YouTube eller You've Been Framed används ofta hängmattor med spridarstänger. När du ligger lugnt och stilla i hängmattan har du inget att oroa dig för, men gör inga stora rörelser. ;-)

Du får vara mer ifred i en hängmatta utan spridarstänger. Du kan lägga dig rakare eller mer i vinkel, beroende på om du vill vara mer eller mindre ifred. Tyget formas sedan runt om dig. För sanna soldyrkare passar en hängmatta med spridarstänger bättre. Detta beror på att, som vi nämnde ovan, du ligger mer på den typen av hängmatta än du ligger i den. Så mer av din kropp får njuta av solstrålarna.


Hur ligger du i en hängmatta?

Det är en vanlig missuppfattning att du måste ligga rakt i en hängmatta. Så är inte fallet. Den mest bekväma positionen får du faktiskt om du ligger diagonalt i en hängmatta.

När du lägger dig rakt i en hängmatta utan spridarstänger, lindas tyget runt dig helt och du kan inte längre se någonting. Inte helt perfekt (om du inte vill ta en tupplur och inte bli störd vill säga). Ligg i en mer diagonal vinkel. Detta gäller både enkla och dubbla hängmattor.

Å andra sidan kan du ligga rakt i en hängmatta med spridarstänger.

Hur ligger du i en hängmatta?

Vilken hängmatta kan jag använda utomhus?

Alla hängmattor vi säljer håller utmärkt kvalitet och tål starkt solsken, tufft väder och regn. Det är dock alltid klokt att förvara hängmattan på en torr och skuggig plats efter användning. Detta säkerställer att färgerna håller sig klara och inte bleknar i solen.

Om du vill att hängmattan ska hänga ute hela tiden rekommenderar vi att du väljer en hängmatta gjord i Elltex (ExtraLongLastingTEXtile).

EllTex tål att vara utomhus även när det regnar eller när solen är mycket stark. Tyget fortsätter vara underbart mjukt. EllTex är en blandning av polyester och bomull som är vattenavvisande och (i stort sett) blekbeständig. Även efter att den blivit våt flera gånger om. Vid längre perioder utan användning rekommenderar vi att du alltid packar ihop och förvarar hängmattan.

Överst i varje kategori kan du filtrera efter material. Om du väljer EllTex ser du alla väderbeständiga hängmattor.


Hur tvättar jag min hängmatta?

Eftersom hängmattans klara färger kan blöda, ska du alltid handtvätta och låta hängmattan torka naturligt (ingen torktumling alltså!). Häng upp hängmattan rakt och slätt vid torkning så att den förblir fri från skrynklor och veck.

En hängmatta med spridarstänger är svårare att tvätta, då spridarstängerna tyvärr inte kan tas bort.


Hur räknar jag ut hängmattans faktiska mått?

På Hängmatta Online säger vi alltid: Ju större desto bättre! Så om du har budget och utrymme, välj en dubbel- eller en familjehängmatta. Eftersom tyget är större kan du ligga i din hängmatta på flera olika sätt.

För en hängmatta med spridarstänger, se till att du väljer en hängmatta som har en tyglängd (alltså inte den totala längden) som är minst 30 cm längre än din egen kroppslängd. Det betyder att du fortfarande kommer ha lite extra plats nedanför fötterna och ovanför huvudet.

Ju större desto bättre gäller även för en hängmatta utan spridarstänger. Du måste dock ha tillräckligt med plats. Om du inte har så mycket plats, välj en hängmatta med en tyglängd som är minst 30 cm längre än din egen kroppslängd.Att hänga upp en hängmatta

Hur hänger jag upp min hängmatta mellan två väggar?

För att fästa en hängmatta i en vägg behöver du "Complete" hängmattefixtur. Den innehåller allt du behöver för att hänga upp hängmattan korrekt. Du behöver väggpluggar för att fästa skruvarna i väggen.

Om du bara behöver en krok med en väggplugg räcker det med "Wall Hook" hängmattefixtur.


Visa alla fixturer


Hur hänger jag upp min hängmatta mellan två träd?

För att hänga upp en hängmatta mellan två träd behöver du "Simple" hängmattefixtur. Den innehåller allt du behöver för att hänga upp hängmattan korrekt. Naturligtvis kan du även använda ett rep.


Visa alla fixturer


Vilket är det perfekta avståndet mellan två upphängningspunkter?

Det bästa är att hänga upp en hängmatta med spridarstänger så tätt som möjligt mellan två punkter. Så köp aldrig en hängmatta med spridarstänger vars totala längd är längre än längden mellan de två upphängningspunkterna.

För en hängmatta utan spridarstänger (den ursprungliga hängmattan) är det annorlunda. Du hänger upp den här typen av hängmatta i ögonhöjd (180 cm). När du använder extra rep måste du hänga dessa rep högre så att ändarna på hängmattan håller sig i ögonhöjdsnivå.

Se till att du hänger upp hängmattan i en halvmåneform när du hänger upp den. För extra förklaring och förtydligande, se den här bilden:
Hängmatteställningar

Varför använda en hängmatteställning?

Ibland har du inte en bra plats att hänga upp en hängmatta på. Ställningarna har tagits fram speciellt för detta scenario. Men det finns en annan fördel med en hängmatteställning: du kan flytta den. Så när du behöver lite skugga eller vill flytta dig efter solen kan du bara dra ställningen till en annan plats och fortsätta slappna av.

I en hängmatta (utan spridarstänger) som hänger i en ställning ligger du vanligtvis lite lägre än när du hänger upp hängmattan själv. Detta kan vara ett problem om du har begränsad rörlighet. En hängmatta med spridarstänger hängs upp mer spänt och har inte det problemet.


En hängmatteställning i trä?

En träställning ser naturligt jättetuff ut. Tyvärr är hängmatteställningar i trä något tyngre och därför svårare att flytta. Det är även mer arbete vid förvaring. Du måste ta isär den. Det tar cirka 10 minuter att sätta ihop eller att ta isär hängmatteställningen.


Visa alla hängmatteställningar i trä


En hängmatteställning i metall?

En metallställning är lite mer kompakt och väger även mindre. Den är lättare att flytta och kan monteras eller demonteras på mindre än 5 minuter. "Easy" hängmatteställning är den lättaste och billigaste ställningen. Om du vill ha något lite mer robust och stadigt, titta istället på "Arc" hängmatteställning.


Visa alla hängmatteställningar i metall


Hur väljer jag rätt ställning till min hängmatta?

Först måste du känna till den totala längden på din hängmatta (inklusive rep). Här på Hängmatta Online tillhandahåller vi denna information med varje hängmatta. ;-)

Om du har en hängmatta med spridarstänger kan du anta att om hängmattan passar in emellan kan du lugnt beställa ställningen. En hängmatta med spridarstänger kan sträckas så den är ganska spänd i ställningen (den behöver alltså inte hänga i en halvmåneform). För övrigt kan de flesta ställningar göras lite längre eller kortare, så det är inte nödvändigt att beställa extra fixturer.

Om du har en hängmatta utan spridarstänger kan hängmattan hängas upp i en halvmåneform. Se till att du inte hänger den för stramt. 10 cm till 20 cm slack räcker. Det är en bra idé att beställa en ställning som du kan justera så att du kan göra hängmattan bekväm och precis så som du vill ha den.
Allt om hängstolar

Allt om hängstolar

Vilken hängstol kan jag använda utomhus?

Alla hängstolar vi säljer håller utmärkt kvalitet och tål starkt solsken, tufft väder och regn. Det är dock alltid klokt att förvara hängstolen på en torr och skuggig plats efter användning. Detta säkerställer att färgerna håller sig klara och inte bleknar i solen.


Hur tvättar jag min hängstol?

Eftersom hängstolens klara färger kan blöda, ska du alltid handtvätta och låta hängstolen torka naturligt (ingen torktumling alltså!). Häng upp hängstolen rakt och slätt vid torkning så att den förblir fri från skrynklor och veck.

Ta först bort hängstolens stänger innan du tvättar den.


Hur räknar jag ut hängstolens faktiska mått?

Till skillnad från en hängmatta behöver allt inte vara lika exakt för dimensionerna på en hängstol. Vissa personer föredrar en mer rymlig hängstol och andra föredrar en mindre, snyggare modell.Att hänga upp en hängstol

Hur hänger jag upp min hängstol i taket?

För att fästa en hängstol i taket behöver du"Complete" hängstolsfixturer. Den innehåller allt du behöver för att hänga upp hängmattan korrekt.

För betongtak levereras extra pluggar för att förankra skruvarna i betongen.

För trätak rekommenderar vi att du fäster hängstolen på en tvärbalk.

Observera att den maximala belastningen kan variera beroende på kvaliteten på träet och/eller betongen. En välhängd krok i ett fast tak tål lätt 100 kg.


Visa alla fixturer


Hur hänger jag upp min hängstol i en trädgren?

För att hänga upp en hängstol från en gren eller en balk behöver du "Simple" hängstolsfixturer. Den innehåller allt du behöver för att korrekt hänga upp hängstolen. Du lindar helt enkelt repet runt balken eller grenen, justerar repets längd och hänger upp hängstolen i det.


Visa alla fixturer


Vilken är den idealiska höjden för upphängningspunkten?

Så länge det inte är för lågt spelar det ingen roll. En hängstol måste hänga minst 30-40 cm från golvet. Se till att repen är tillräckligt långa för att hänga upp hängstolen i rätt höjd.Hängstolsställningar

Varför använda en hängstolsställning?

Ibland har du inte en bra plats att hänga upp en hängstol på. Ställningarna har tagits fram speciellt för detta scenario. Men det finns en annan fördel med en hängstolsställning: du kan flytta den. Så när du behöver lite skugga eller vill flytta dig efter solen kan du bara dra ställningen till en annan plats och fortsätta slappna av.

I en hängstol som hänger i en ställning ligger/sitter du vanligtvis lite lägre än när du själv hänger den. Detta kan vara ett problem om du har begränsad rörlighet.


En trä- eller metallställning?

En träställning ser naturligt jättetuff ut. Den är dock något tyngre och därför svårare att flytta. Det är även mer arbete vid förvaring. Du måste ta isär den.

Av den anledningen väljer många en metallställning. De väger mindre, är lättare att flytta och kan monteras eller demonteras på mindre än 5 minuter.


Finns det några ställningar som kan fästas på väggen?

Absolut! Du fäster dessa ställningar i väggen och ser till att hängstolen hänger fritt ut från väggen.


Hur väljer jag rätt ställning till min hängstol?

Alla hängstolar passar in i alla hängstolsställningar. Enkelt och lätt. Allt du behöver vara uppmärksam på är den vikt som ställningen kan bära. Metallställningar kan vanligtvis bära upp en lägre vikt. Så var uppmärksam på detta när du väljer en lämplig ställning.


Visa alla hängstolställningar